RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

OLTENIA

Regiunea istorică OLTENIA

 

Regiunea Oltenia este situată în zona de sud-vest a României şi formează un cadrilater aproximativ simetric, pe axele Nord-Sud şi Est-Vest.

 

Suprafaţa


29.212 km² şi este egală cu 12,25% din suprafaţa totală a României.

 

Organizare administrativă

Regiunea Oltenia este compusă din cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea

 

Istoric

În cea de a doua jumătate a primului secol î.Ch. popoarele getice şi dacice, care locuiau în Oltenia au creat un regat a cărui putere împiedică expansiunea imperiului roman în sud-estul Europei. În evul mediu teritoriul Olteniei aflat sub suveranitatea domnitorului Valahiei, regiune care reunea Oltenia şi Muntenia, este ţinta a numeroase atacuri ale armatelor imperiului Otoman, Valahia fiind forţată să recunoască suveranitatea otomană.

În anul 1600, marele domnitor Mihai Viteazul înfăptuieşte prima unire politică a României, unificând Transilvania, Moldova şi Valahia într-un singur stat. Oltenia se regăseşte apoi în mijlocul conflictelor dintre Imperiul Otoman şi cel Austro – Ungar: în 1718, în urma păcii de la Passarowitz, regiunea fiind anexată la Imperiul Habsburgic, iar în 1739 fiind restituită Principatelor Române. În 1800 şi 1801 incursiunile din ce în ce mai dese ale turcilor trec prin foc şi sabie oraşele Olteniei, regiunea fiind în 1813 lovită de o epidemie de ciuma teribilă. În 1821 Tudor Vladimirescu, în încercarea de recucerire a independenţei Principatelor Române din mâna turcilor, conduce o revoluţie populară care eliberează de sub jugul otoman, una câte una, toate oraşele Olteniei. Aceasta marchează începutul istoriei moderne a României, anunţând revoluţia din 1848 şi unificarea Principatelor Române formându-se, astfel, România Mare.

 

Aşezarea


Oltenia este situată în sud-vestul României şi are ca limite: fluviul Dunărea la sud, râul Olt la est, Munţii Carpaţi la nord şi vest. Graniţele regiunii sunt: în nord şi nord - vest judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu; în est judeţele Argeş şi Teleorman; în vest judeţul Caraş - Severin; în sud şi sud - vest Republica Bulgaria şi Republica Serbia.

 

Clima


temperat continentală - caracterizată de veri călduroase şi ierni friguroase

 

Populaţia


majoritatea români, alte naţionalităţi

 

  

Rezervari online

puteţi economisi până la 60%

  • Plata la hotel
  • Fără taxe de rezervare
  • Sigur şi rapid

 

Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente 

 

Hoteluri în OLTENIA

  

Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

Rezervari Hoteluri Rezervari online

© 2009 RomaniaExplorer.com

cauciucuridirect.ro